BovecEnter

BovecEnter

BovecEnter

ZNAMENITOSTI v okolici BOVCA

Mangartsko sedlo

Cesta na Mangartsko sedlo je najvišje ležeča cesta pri nas in se konča na višini 2055 metrov (sedaj zaradi obnove malce nižje). Do vrha vas popelje 12 kilometrska vijugasta cesta, ki je speljana tudi čez pet v skalo izklesanih tunelov. Vožnja je pravo doživetje, saj se vam med vožnjo odpirajo vedno lepši in lepši razgledi. Ljubitelji zahtevnejših tur, se lahko odpravite na Mangart, vendar pozor, pot je zahtevna in zahteva primerno obutev, opremo ter nekaj gorniških izkušenj.

Trdnjava Kluže

Podoba in namen trdnjave Kluže se je skozi zgodovino spreminjala. Nahaja se dobra 3km iz Bovca, nad globoko sotesko reke Koritnice. Trdnjava Kluže je ena od najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v dolini reke Soče, obenem pa je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi in napadi v 1. svetovni vojni. Odprta je vsak dan med 10-18 uro ( vstopnina ).

Slap Boka

Slap Boka je poznan kot najbolj vodnat slap v Sloveniji. S svojimi 106 m je viden že izza volana avtomobila s ceste na relaciji Bovec – Kobarid. Pogled na navpične skalnate stene s katerih buči slap Boka, je prava paša za oči. Slap si lahko ogledate iz več točk, priporočava pa, da se povzpnete do razgledne točke, ki jo boste z zmerno in nezahtevno hojo dosegli v desetih minutah. Če si želite slap ogledati od ”bližje”, se lahko še višje odpravite po strmi poti, kjer se vam bodo odpirali čudoviti pogledi na slap in bovško dolino.

Slap Virje

Odličen kotiček za ogled in ohladitev v vročih poletnih dneh, je slap Virje. Potok Gljun kmalu po izviru ustvari čudovit 20 metrov širok in 12 metrov visok pramenasti slap. V vročih poletnih dneh, slap s svojim turkiznim tolmunčkom, kar vabi k ledeni osvežitvi. Slap se nahaja v neposredni bližini Bovca, obiščete pa ga lahko s kolesom, peš ali avtomobilom (parkirnina ). Od parkirišča vas do slapu loči 5 minut lahke hoje, če pa se do slapu odpravite iz Bovca (spodnja postaja kabinske žičnice), boste za pot potrebovali dobro uro hoje (2km).

Velika korita Soče

Eden od najlepših kotičkov v okolici Bovca, so nedvomno velika korita Soče. Smaragdni tolmuni Soče se raztezajo v 750 metrov dolgo, le nekaj metrov široko in do 15 metrov globoko strugo, ki se ob koncu razširi in ustvari modre bazene. Vašega jeklenega konjička lahko pustite pri odcepu za Lepeno in se po označeni poti sprehodite ob koritih. Ob zgornjem delu korit, se na določenih delih pot razcepi in vas pripelje čisto nad korita. Teren je izven poti malce zahteven, zato previdnost ni odveč, saj ni nikjer nobene zaščite. V spodnjem delu korit se Soča umiri in privablja ohladitve in skokov željne obiskovalce.

Rabeljsko jezero

Na vzhodu Italije, tik ob Slovenski meji leži Rabeljsko jezero (Lago di Predil). Jezero je odličen kraj, če se želite v vročih poletnih mesecih ohladiti, sprostiti ali morda celo zaveslati. Na jezeru si lahko tudi izposodite sup, kajak ali pedolin.